Op 18 en 19 november 2023 vond de veertiende editie van de Nationale Kunstdagen plaats. Ondanks het hevige herfstweer én de landelijke intocht van Sinterklaas op zaterdag vonden heel veel kunstliefhebbers hun weg naar de warme Evenementenhal in Gorinchem.

De meer dan 2000 bezoekers genoten van de grote diversiteit aan getoonde kunstwerken die met veel passie werden gepresenteerd en toegelicht door de aanwezige kunstenaars. Tijdens de beurs zijn ook al direct meer dan 100 kunstwerken verkocht en door de gelukkige nieuwe eigenaar meer naar huis genomen. Ook zijn veel kunstenaars uitgenodigd om te exposeren in galeries en er zijn tientallen deelnemers die ons hebben gemeld dat zij een opdracht hebben ontvangen om een kunstwerk op maat te maken.

Hieronder proeft u de sfeer van de Nationale Kunstdagen nog eens via de foto's, gemaakt door onze vaste huisfotograaf Almichael Fraay. Klik op een foto als u deze beter wilt bekijken.

Officieel gedeelte op zaterdag
Op zaterdag 18 november, de eerste dag van de kunstbeurs, vond vlak na de opening een kort ceremonieel gedeelte plaats. De organisatie van de Nationale Kunstdagen, Stichting Kunstweek, organiseert al sinds 2003 de verkiezing Kunstenaar van het jaar. Onlangs werd Marie Cecile Thijs gekozen als Kunstenaar van het jaar 2024 en zij kreeg, uit handen van haar voorgangster Barbara Nanning, de bijzondere trofee overhandigd.

Ook kreeg Barbara Nanning, Kunstenaar van het jaar 2023, tijdens dit officiële gedeelte het allereerste exemplaar van het spiksplinternieuwe Jaarboek Kunstenaars 2024 uitgereikt uit handen van de voorzitter van de stichting, Raoul Locht. Barbara sprak met veel passie over haar werk en dankte het publiek voor hun aanwezigheid, waarna zij vervolgens een uur de tijd nam om boeken te signeren voor geïnteresseerden.

Winnaar publieks- en vakjuryprijs
De bezoekers van de Nationale Kunstdagen kregen bij binnenkomst een waarderingsformulier, waarop zij niet alleen hun algemene mening konden geven over de beurs maar ook en vooral de naam van de kunstenaar konden noteren, van wie zij vonden dat hij of zij het verdiende om volgend jaar gratis te exposeren. Samen met een vakjury, bestaande uit 11 deskundigen, bepaalden zij zo wie de winnaar werd.

Op de eerste plaats eindigde Riejanne Boeschoten (links), gevolgd door Willy Alferink (midden) en Roos van der Meijden (rechts). Zij werden aan het einde van de laatste dag van de Nationale Kunstdagen in de spotlights gezet.